miercuri, 25 iulie 2012

Gazeta de perete

În tinereţea mea de Utecist scriam la Gazeta de Perete a fabricii în care îmi făceam ucenicia de viitor comunist, articole despre Făurirea Societăţii Socialiste Multilateral Dezvoltate, despre perfecţionarea continuă a calităţii profesionale şi despre măreţele realizări ale Epocii de Aur. Scriam cu zvâc încă de pe atunci şi secretarul de partid mă stimula să fiu creativ şi pe fază. Dar în acelaşi timp mă cenzura, citindu-mi în avanpremieră articolele, adăugând cu de la sine putere citate din Opera Tovarăşului, trimiteri la documentele de partid şi rafinamente precum angajamentele neprecupeţite şi satisfacţia partinică. Eram plin de o mândrie prostească văzând oameni opriţi în faţa gazetei ( era în fapt o vitrină uriaşă de sticlă prinsă în rame de fier cornier, prevăzută cu lumină de neon şi seceră şi ciocan în 3D. Articolele erau bătute la maşină, şi literele erau pe jumătate mâncate iar litera "ş" sărea afară din rând cu jumătate de spaţiu) şi citindu-mi producţiile care aveau cursivitate şi oarecare şăgălnicie de prunc naiv.
Mi-am adus aminte de acea epocă prin echivalent cu un fenomen global despre care nu se mai vorbeşte decât aşa în treacăt el devenind deja obişnuinţă în conştiinţa publică.
Feisbucul, spaţiul de scriere virtual internautic care a devenit astăzi Gazeta de Perete a unui miliard de oameni (cred că exagerez cifra în necunoştiinţă de cauză) care îşi scriu opiniile, părerile, angoasele, bucuriile, tristeţile, indignarea, satisfacţia, pun întrebări, dau răspunsuri, alcătuiesc comentarii, înjură, răsfaţă, laudă şi mai ales se descarcă de tot ce este în plus în conştiinţa lor. Asta fără ca vre-un secretar de partid să îi caute la text, fără seceră şi ciocan, ori lumină de neon.
Şi e o înghesuială pe feisbuc, de texte, fotografii, fişiere media şi mai ales, mai ales, de strigăte de singurătate. Gazeta de perete a internetului contemporan, se scrie în însingurare, cu tastatura şi monitorul iar virgula acestor ziceri se numeşte Like.
Adică un fel de vocaliză aproape inumană: Alo ! Sunt aici ! Exist! Scriu! Citesc!
Like !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu